Depression

Så hanterar du höstmörkret

By 22 september, 2020december 1st, 2023No Comments

Vikten av dagsljus och frisk luft

Det är vanligt att ibland må dåligt och för många medför höstmörkret trötthet, orkeslöshet och i värsta fall depression. Det finns mycket man kan göra själv för att må bättre om man känner sig orolig, nedstämd eller stressad. Exempelvis såsom att ha sunda vanor när det kommer till sömn, mat och fysisk aktivitet.

Att råda bot på höstmörkret är svårt, men forskning har visat ett linjärt samband mellan utomhusvistelse och god hälsa. Ju mer dagsljus, desto mindre besvär! I dagsljuset finns D-vitamin som hjälper till att utsöndra melatonin, som bidrar till reglering av dygnsrytm och sömn och gör att vi mår bra. Under dagtid ger ljusexponeringen ökad vakenhet, mildrar depression och stärker den kognitiva förmågan. Tända lampor i hemmet och på arbetsplatsen kan pigga upp, men de kan inte ersätta dagsljus då ljuskvalitén är sämre och inte lika hälsofrämjande.

För att undvika dagsljusbrist och psykiska och fysiska åkommor kan du:

  • Motionera eller promenera utomhus när det är ljust, gärna minst 20 minuter varje dag.
  • Om du arbetar hemifrån – se till att ditt skrivbord står vid ett fönster med tillgång till dagsljus, om möjligt ett fönster med utblick mot vegetation. Utsikt mot grönska och växtlighet minskar nämligen stress och ökar välbefinnandet!

Våga prata

Ibland kan man dock hamna i en överdrivet negativ och orolig spiral som kan vara svår att ta sig ur på egen hand. Kanske att du fastnat i ältande eller att det känns för tufft att lämna hemmet. Det kan vara knepigt att bryta vanor och börja med nya beteenden. Att världen dessutom befinner sig mitt i en pandemi, med allt vad det innebär, kan göra att bördan känns extra tung och jobbig att bära.

Många människor är just nu mer isolerade än vanligt vilket gör att negativa tankar lättare kan gro och få fäste, vi har helt enkelt mer tid att grubbla. Dessutom har vi i många fall behövt sluta göra sådant som i vanliga fall gör oss glada, såsom biobesök, fotbollsträning eller fikahäng med kollegorna. När måendet är försämrat och man har försökt göra något åt det, men det inte har varit tillräckligt,  då kan man behöva hjälp med att bryta tankemönstret och komma ur sitt tillstånd – oftast sker detta när man pratar med någon.

Boka tid hos en psykolog online

Börja här