Stress

Stressad på jobbet?

By 13 juli, 2021mars 6th, 2024No Comments

Känner du dig stressad i ditt arbete (som exempelvis kollegorna på mindler)? Går du och tänker på problem du inte kan lösa utan att kunna sluta? Upplever du att du saknar kontroll över din arbetssituation? Vi människor kan glida in i en stressproblematik ibland ganska obemärkt. Om du är en av dem som som känner av stressen men inte vet vad du ska göra för att ”mota olle i grind” så har vi här några tips för vad du kan göra i ditt arbete för att minska risken för utmattningssyndrom eller ”utbrändhet”.

1. Prata med din chef eller någon annan person på arbetet om ditt mående. Om kraven i arbetet är stora och kontrollen liten ökar risken för utmattningssyndrom. Men om du får rätt socialt stöd kan även en sådan situation gå lättare att hantera. Du har då dessutom möjlighet att prata om anpassningar i arbetsbelastningen och kraven utifrån ditt mående just nu. Kanske att ni kan plocka bort arbetsuppgifter från ditt bord. 

2. Fjärma dig från distraktioner i arbetsmiljön. Vår hjärna har ändliga resurser under dagen och behöver sedan återhämtning i form av sömn. Se till att resurserna läggs på rätt saker och avverka inte resurser på moment som inte tillför något varken för dig eller din arbetsgivare. Försök exempelvis sitta ostörd när du ska koncentrera dig, ta bort notiser och stäng eventuellt av telefonen en stund om du ska lösa ett svårt problem.

3. Gör en sak i taget. I forskning har man sett att de mest effektiva personerna gör en sak i taget. Att snabbt hoppa mellan oavslutade arbetsuppgifter eller att “ha flera bollar i luften” främjar alltså inte effektiviteten, tvärtom. Att “multitaska” gör oss bara mer stressade och trötta i längden.

4. Lägg dig på en rimlig nivå när du är trött. Ibland är vi trötta. Bara för att vi klarat att vara produktiva och nått vissa mål en dag betyder inte det att vår hjärna kan prestera på samma nivå nästa dag. Sätt rimliga mål för dagen. När du är trött eller har svårt att koncentrera dig måste du anpassa målen för dagen utifrån din energinivå.

5. Ta pauser under arbetsdagen. Gör sådant som passar just dig, det kan vara en promenad, lyssna på musik, mindfulnessövningar eller att bara sitta och andas en stund.

6. Ta hand om dig själv. Prioritera din fysiska hälsa. Sov så många timmar som du behöver, ät regelbundet, promenera eller träna.

7. Var social i lagom mängd. Vi mår ofta bra av att vara i sociala sammanhang, men om vi är stressade kan aktiviteter som förut gett energi börja ta energi, en fika med vänner kan kännas som ett tufft moment att klara av. Fundera på vilka aktiviteter som ger energi, och testa gärna att korta ner på tiden. Kanske att en timmes fika ger energi, men tre timmars fika gör dig helt dränerad. 

Boka tid hos en psykolog online

Börja här